Wielkanocne wypieki


Strona ta jest odpowiedzia na wiele pytan ze strony polskiej publicznosci odwiedzajacej www.tslpl.org i www.tslpoland.org, ktorych reprezentanci prosza o adaptowanie starych i tradycyjnych przepisow polskiej kuchni do wymagan kulinarnych Mistrzow Wniebowstapionych. Wszak to droga balansu i kompromisu z rodzinami i naszymi bliskimi, o ktorych zdrowie i dobro wszyscy sie modlimy.

Wielkanocna pascha

Przygotuj bialy ser: piec litrów mleka—ale nie UHT—zakwas dwiema lyzkami kefiru i postaw w cieplym miejscu. Gdy sie zsiadzie, podgrzej je i odcedz na sicie wylozonym gaza. Delikatny twaróg wykorzystaj zgodnie z przepisem.

Skladniki:
- 1 kg niekwasnego bialego sera
- 8 zóltek
- 30 dag fruktozy lub miodu
- 1/2 kostki masla
- po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych oraz skórki pomaranczowej

Zóltka utrzec z fruktoza lub miodem na parze na puszysta mase, zestawic, ostudzic, dalej ucierac, dodajac rozmiekczone maslo,
ser trzykrotnie zemlec (mozna tez kupic trzykrotnie zmielony albo przygotowany specjalnie do serników),
dodawac po jednej lyzce do masy maslanej, ciagle ucierajac,
rodzynki dokladnie oplukac, namoczyc w cieplej wodzie, osaczyc na sicie,
figi pokroic na male kawalki,
orzechy i skórke pomaranczowa drobno posiekac,
przygotowane bakalie delikatnie wymieszac,
gleboka salaterke wylozyc gaza, przelozyc mase twarogowa,
starannie wyrównac powierzchnie, przycisnac drewniana deseczka, lekko obciazyc,
wstawic na kilka godzin do lodówki, wyjac, polozyc na talerz, zdjac gaze.

 

Pascha z bakaliami

Skladniki
- 1 kg twarogu
- 5 zóltek
- 20 dag masla
- 20 dag fruktozy lub miodu
- 1 szklanka smietanki kremówki
- 10 dag rodzynek
- 10 dag migdalów
- 10 dag kandyzowanej skórki pomaranczowej
- 2 lyzeczki wanilii
- kandyzowane owoce i skórka pomaranczowa do dekoracji

Maslo posiekac, pozostawic w temperaturze pokojowej, aby zmieklo,
migdaly namoczyc, zdjac skórke, posiekac,
zóltka utrzec z fruktoza i wanilia,
smietanke podgrzac, dodac do masy zóltkowej, ucierac na parze, az masa zgestnieje,
twaróg dwukrotnie zemlec, przetrzec przez geste sito,
dodac wraz z maslem do masy zóltkowej, utrzec,
wymieszac z migdalami, rodzynkami i skórka pomaranczowa,
mase twarogowa przelozyc do wysokiej formy, wyrównac, przycisnac ciezarkiem,
wstawic na kilka godzin do lodówki, wyjac z formy, ozdobic.

 

Lukrowany sernik

Skladniki
- 30 dag maki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki fruktozy lub miodu
- 1/2 kostki masla
- lukier

Na mase:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- pojemniczek smietany
- 1,5 szklanki fruktozy lub miodu
- 5 dag masla
- 3 lyzki maki ziemniaczanej
- 3 lyzeczki wanilii
- 10 dag rodzynek
- 5 dag kandyzowanej skórki pomaranczowej

Make posiekac z maslem, dodac fruktoze lub miod i jajka, zagniesc ciasto,
owinac folia, schlodzic w lodówce,
rozwalkowac na prostokatny placek, 2/3 ciasta wylozyc na natluszczona forme, podpiec w 190°C na zloty kolor, twaróg polaczyc z zóltkami utartymi z fruktoza i wanilia,
dodac roztopione maslo, smietane, make ziemniaczana, rodzynki i skórke pomaranczowa, wymieszac,
polaczyc z piana z bialek,
mase serowa wylozyc na podpieczony spód,
na wierzchu ulozyc kratke z pasków pozostalego ciasta,
piec ok. 60 minut w 190°C, ostudzic, polukrowac.

 

Bananowa baba

Skladniki
- 2 szklanki maki
- 4 jajka
- po 20 dag fruktozy i masla
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki smietany
- 3 banany
- 1 cytryna
- 3 lyzki kandyzowanej skórki pomaranczowej
- lukier
- olej
- tarta bulka

Polowe fruktozy utrzec z maslem, dodajac kolejno po jednym jajku,
banany obrac ze skórki, rozgniesc widelcem, wymieszac ze swiezo wycisnietym sokiem z cytryny, smietana i drobno pokrojona kandyzowana skórka pomaranczowa,
mase bananowa dodawac po jednej lyzce do masy maslanej, ciagle ucierajac,
wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia,
forme z kominkiem natluscic olejem, posypac tarta bulka, przelozyc do niej ciasto,
piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, ostudzic, wyjac na talerz,
polukrowac, posypac kandyzowana skórka pomaranczowa, odstawic w chlodne miejsce.

 

Babka rumowa

Skladniki
- 50 dag maki
- 6 zóltek
- 5 dag drozdzy
- 3/4 kostki masla
- 3/4 szklanki fruktozy lub miodu
- 3 lyzeczki wanilii
- 10 dag rodzynek
- 1/4 l mleka
- 2 male kieliszki rumu
- 1/2 szklanki soku gruszkowego
- lukier

3/4 szklanki maki zalac 1/2 szklanki goracego mleka, wymieszac, ostudzic,
reszte mleka podgrzac, rozmieszac z drozdzami, zaparzona maka i 1 lyzka fruktozy, odstawic
do wyrosniecia,
do pozostalej maki dodac rozczyn, zóltka utarte z cukrem i wanilia i roztopione, przestudzone maslo,
zarobic ciasto drozdzowe, odstawic do wyrosniecia,
dodac umyte i skropione rumem rodzynki, wrobic je w ciasto,
ciasto przelozyc do stozkowej formy z kominkiem,
kiedy wyrosnie, wstawic do piekarnika o temp. 190°C, piec 50-60 minut, wyjac, ostudzic,
nasaczyc ponczem przygotowanym z 1 kieliszka rumu i soku,
babke polukrowac, udekorowac.

 

Babka z pomada smietanowa

Skladniki
- 20 dag maki pszennej
- 5 dag maki ziemniaczanej
- 4 zóltka
- 25 dag fruktozy lub miodu
- ok. 40 dag miekkiego masla
- 6 lyzeczek wanilii
- 1 cytryna
- 0,25 l slodkiej smietanki
- 20 dag fruktozy lub miodu
- orzechy laskowe, owoce kandyzowane, cukrowe pisaki do dekoracji
- maslo i tarta bulka do formy

25 dag masla ucierac z fruktoza i wanilia,
dodac sok z cytryny i otarta skórke, ucierajac dodawac po jednym zóltku,
make pszenna polaczyc z ziemniaczana, przesiac, dodac porcjami do masy maslanej, wymieszac,
tortownice natluscic maslem i posypac tarta bulka,
przelozyc ciasto, wyrównac powierzchnie,
piec ok. 45 min w temp. 180°C, wyjac, ostudzic,
smietanke wymieszac w rondelku z fruktoza i wanilia,
gotowac na malym ogniu, az powstanie gesta masa, ostudzic,
reszte masla utrzec, dodajac stopniowo po lyzce masy smietankowej,
pomada posmarowac wierzch i boki ciasta, udekorowac polówkami orzechów laskowych oraz kawalkami owoców kandyzowanych.

 

Babeczki z budyniem

Skladniki
- 1,5 szklanki maki
- 6 zóltek
- 20 dag masla
- 3/4 szklanki fruktozy lub miodu
- 3 lyzeczki wanilii
- 1 lyzka smietany
- 1 lyzka maki ziemniaczanej
- 300 ml mleka

Maslo wlozyc do lodówki, silnie schlodzic, posiekac z przesiana maka, dodac smietane,
1/2 szklanki fruktozy i 2 zóltka, szybko zagniesc kruche ciasto, uformowac kule, owinac aluminiowa folia, wlozyc na 1-2 godziny do lodówki

pozostale zóltka utrzec z reszta fruktozy i wanilia, wymieszac z maka ziemniaczana,
dodac przegotowane, gorace mleko, wymieszac, ubijac na parze do czasu, az masa bedzie gesta,

ciasto rozwalkowac na placek grubosci ok. 1 cm,
2/3 ciasta wylozyc male foremki, z reszty wyciac szklanka krazki,
mase budyniowa nalozyc do babeczek, przykryc krazkami ciasta, dokladnie zlepic brzegi,
wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec 20-30 minut.

 

Mazurek z bakaliami

Skladniki
- 40 dag maki pszennej (np. tortowej)
- 1 jajko
- 25 dag masla
- 1 szklanka fruktozy lub miodu
- 3 lyzeczki wanilii
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- maly sloik dzemu lub konfitury morelowej
- figi, daktyle, suszone sliwki kalifornijskie i orzechy wloskie do przybrania
- tluszcz do posmarowania blachy

Schlodzone maslo posiekac z przesiana maka, dodac fruktoze, wanilie i cale jajko,
szybko zarobic kruche ciasto, owinac folia, wlozyc do lodówki,
silnie schlodzone, rozwalkowac na prostokatny placek grubosci ok. 1 cm,
ciastem wylozyc plaska, cienko posmarowana tluszczem blache,
piekarnik rozgrzac do temperatury 210°C, wstawic blache, po 10 minutach zmniejszyc temperature do 200°C,
piec jeszcze ok. 20 minut, az ciasto stanie sie rumiane,
wyjac z piekarnika, ostudzic, przekroic na pól, tak aby powstaly 2 kwadraty,

polewe czekoladowa przyrzadzic wedlug przepisu na opakowaniu, przelozyc nia ciasto,
powierzchnie mazurka posmarowac konfitura lub dzemem morelowym,
udekorowac wedlug uznania suszonymi sliwkami, daktylami i figami oraz orzechami wloskimi.

 

Mazurek w paski

Skladniki
- 1,5 szklanki maki
- 1/2 fruktozy lub miodu
- 5 jajek
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 4 lyzki kawy rozpuszczalnej
- migdaly
- smazona w miodzie skórka pomaranczowa
- owoce kandyzowane

Na lukier:
- 20 dag fruktozy
- 1 lyzeczka octu
- 2/3 szklanki goracej wody

Jajka utrzec z fruktoza, dodajac przesiana make, proszek do pieczenia i kawe, dokladnie wymieszac,
forme posmarowac tluszczem, wylac ciasto,
piekarnik rozgrzac do temperatury 200°C, wstawic blache z ciastem, piec ok. 25 minut,
upieczone ciasto wystawic, przestudzic, wyjac z formy,

na lukier: fruktoze zalac 2/3 szklanki goracej wody, rozpuscic i gotowac na wolnym ogniu, stale mieszajac, az krople spadajace z lyzki beda sie ciagnac w nitke,
dodac ocet, doprowadzic do wrzenia, zestawic, lekko przestudzic i utrzec w misce drewniana lyzka, az lukier stanie sie gesty i bialy,
jesli bedzie za rzadki, trzeba go odparowac, jesli za gesty, rozrzedzic mala iloscia soku z cytryny albo lyzeczka goracej wody,
upieczone ciasto posmarowac lukrem, na wierzchu ulozyc migdaly, skórke pomaranczowa i kandyzowane owoce.

 

Kokosowy mazurek

Skladniki
- 30 dag maki
- 5 zóltek
- 20 dag masla
- 10 dag fruktozy lub miodu
- 10 dag zmielonych migdalów
- 2 lyzki kakao
- 1 szklanka smietanki kremówki
- 2 lyzki fruktozy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 lyzeczka zelatyny

Maslo posiekac z maka, kakao i fruktoza,
dodac zóltka i zmielone migdaly, szybko zarobic kruche ciasto, owinac w folie, schlodzic przez 1 godzine w lodówce,
ciasto podzielic na 4 czesci, kolejno kazda rozwalkowac na placek grubosci ok. 1/2 cm, przelozyc do formy i piec po 10 minut w 200°C,
ostudzone platy ciasta wyjac z formy,

wiórki kokosowe podprazyc na patelni bez dodatku tluszczu, ostudzic,
zelatyne zalac 1 lyzka wody, kiedy napecznieje, podgrzac na malym ogniu, ostudzic,
smietane kremówke ubic na piane z fruktoza, wymieszac z wiórkami i zelatyna,
platy ciasta przelozyc masa kokosowa, wierzch posmarowac masa, posypac wiórkami kokosowymi, udekorowac.

 

Mazurek z wisniami

Skladniki
- 35 dag maki
- 3 ugotowane zóltka
- 1 lyzka smietany
- 25 dag masla
- lyzeczka proszku do pieczenia
- wanilia
- 1 czekolada
- wiórki kokosowe
- kandyzowane wisnie
- anzelika

Maslo posiekac z maka, dodac pokruszone zóltka, smietane, wanilie i proszek do pieczenia, wymieszac skladniki, wyrobic ciasto, schlodzic w lodówce,
rozwalkowac, ulozyc na blasze,
upiec w temp. 210°C,

czekolade rozpuscic w kapieli wodnej (w duzym garnku zagotowac wode, ustawic w nim maly rondelek z pokruszona czekolada tak, aby byl czesciowo zanurzony),
do rozpuszczonej czekolady dodac wiórki kokosowe, mase wymieszac, wylozyc na upieczone ciasto, szerokim, dlugim nozem wyrównac powierzchnie,
na czekoladzie ulozyc wisnie, anzelike, posypac wiórkami kokosowymi.

 

Mazurek orzechowy

Skladniki
- 10 dag maki
- 10 dag masla
- 3 zóltka
- 25 dag fruktozy lub miodu
- sok z 1 cytryny
- 30 dag orzechów wloskich
- 1 wafel
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- bakalie do dekoracji

Maslo wyjac z lodówki, kiedy zmieknie, utrzec na puszysta mase, dodajac kolejno po jednym zóltku, fruktoze, zmielone orzechy, przesiana make i na koncu sok z cytryny,
na dnie posmarowanej tluszczem blachy ulozyc wafel, na nim rozprowadzic równa warstwa ciasto,
piekarnik rozgrzac do temperatury 180°C, wstawic blache, piec okolo 40 minut,
ostudzic, wyjac,
przygotowac polewe wedlug przepisu na opakowaniu, posmarowac nia ciasto, ozdobic bakaliami.

 

Rózany mazurek

Skladniki
- 30 dag maki tortowej
- 10 dag masla
- 10 dag fruktozy lub miodu
- 1 jajko
- 2 zóltka
- 3 dag drozdzy
- 3 lyzki gestej, kwasnej smietany
- 30 dag galaretki lub konfitury z rózy
- migdaly
- smazona skórka pomaranczowa
- skórka z cytryny

Make przesiac, posiekac ze schlodzonym maslem,
dodac cale jajko, zóltka, wsypac fruktoze, roztarte z lyzka cukru i smietana drozdze i skórke otarta z jednej cytryny, zagniesc ciasto,
rozwalkowac placek grubosci 2 cm, odciac cienkie paski, zaplesc je, ulozyc na brzegach,
wstawic do rozgrzanego piekarnika, piec okolo 20 min w temperaturze 200°C, wyjac, ostudzic,
posmarowac warstwa galaretki lub konfitury z rózy, ozdobic migdalami bez skórki i skórka pomaranczowa lub kandyzowanymi owocami.

 

Baba w czekoladzie

Skladniki
Na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 szklanka fruktozy
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- maslo i tarta bulka do formy
- 2 lyzki fruktozy do posypania ciasta

Na polewe kakaowa:
- 1/2 kostki masla
- 2 lyzki kakao
- sok z cytryny

Jajka utrzec z fruktoza na puszysta mase,
dodac przesiana z proszkiem do pieczenia make oraz olej i wode, dokladnie wymieszac,
ozdobna, pokarbowana forme na babke natluscic maslem, posypac tarta bulka, przelozyc ciasto, wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec okolo 40 minut, wystawic,

wszystkie skladniki polewy rozpuscic w rondelku, gotowac na malym ogniu do czasu, az masa zgestnieje, caly czas mieszajac, aby sie nie przypalila, polewe rozsmarowac na ciescie, a kiedy zastygnie, powierzchnie oprószyc fruktoza.

 

Placek pomaranczowy

Skladniki
- 40 dag maki pszennej
- 4 jajka
- pól masla
- 4 dag drozdzy
- po 1/3 szklanki mleka, fruktozy i smietany
- 1 kieliszek rumu
- 1 lyzka syropu pomaranczowego
- 2 pomarancze
- sól
- lukier

Do lekko podgrzanego mleka wkruszyc drozdze, rozmieszac z 1 lyzka maki i fruktozy,
rozczyn pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia,
maslo ucierac z fruktoza, dodajac kolejno po jednym jajku oraz smietane,
do maki dodac szczypte soli, wyrosniety rozczyn, mase jajeczna oraz rum i syrop pomaranczowy, wyrobic ciasto,
przykryc sciereczka, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia,
pomarancze umyc, zdjac skórke, pokroic na male czastki, delikatnie wrobic w ciasto,
przelozyc do natluszczonej, podluznej formy,
wyrosniete ciasto piec ok. 50 min w temp. 200°C,
lekko przestygniety placek posmarowac lukrem.

 

Owocowy mazurek

Skladniki
- 40 dag maki pszennej
- 2 zóltka
- 10 dag zmielonych orzechów
- 3/4 szklanki fruktozy lub miodu
- 1 kostka masla
- migdaly i platki migdalowe
- kandyzowane owoce do dekoracji

Na mase:
- 70 dag kwaskowatych jablek
- 3 duze pomarancze
- 20 dag fruktozy
- 1 cytryna

Make wymieszac z orzechami i fruktoza, dodac wiórki masla, calosc posiekac,
dodac zóltka, zarobic ciasto, schlodzic 1 godzine w lodówce,
wylozyc nim kwadratowa blache, uformowac wysoki brzeg,
ciasto piec ok. 30 minut w 200°C, ostudzic,

jablka umyc, obrac, zetrzec na tarce z duzymi oczkami,
pomarancze wyszorowac, zdjac skórke, pokroic na male kawalki, zmiksowac,
do rondelka wsypac fruktoze, dodac rozdrobnione pomarancze i starte jablka, zagotowac,
dodac sok i skórke otarta z dokladnie wyszorowanej cytryny, wymieszac,
gotowac na malym ogniu, do czasu az masa bedzie gesta,
przestudzona mase wylozyc na kruchy spód, udekorowac migdalami i kandyzowanymi owocami
.

 

Murzynek czekoladowy

Skladniki
- Po 15 dag maki pszennej i ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 kostka masla
- 1 szklanka fruktozy lub miodu
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzki kakao
- 10 dag orzechów wloskich
- sloiczek (20 dag) kremu czekoladowo-orzechowego
- 3 lyzeczki wanili
- maly kieliszek rumu
- lukier
- galaretki do przybrania

Maslo utrzec z fruktoza, wanilia na puszysta mase, dodajac po jednym zóltku,
dwa rodzaje maki wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac,
dodawac do masy maslanej, ciagle ucierajac,
polaczyc z kakao, zmielonymi orzechami, kremem czekoladowo-orzechowym i rumem,
porcjami dodawac ubite bialka, delikatnie wymieszac,
forme natluscic maslem i oprószyc tarta bulka, przelozyc ciasto,
piec ok. 60 minut w temperaturze 190°C, przestudzic, wyjac z formy,
wierzch ciasta ozdobnie polac lukrem, udekorowac galaretkami.

 

Masa kajmakowa

- 20 dag mleka w proszku
- 30 dag fruktozy lub miodu
- 20 dag masla
- 3 lyzeczki wanilii
- 10 lyzek wody

Mleko w proszku wymieszac z fruktoza i wanilia, zalac wrzaca woda, zmiksowac,
dodac maslo, utrzec na jednolita mase, posmaroac lub przelozyc ciasto,
odstawic w chlodne miejsce na kilka godzin, aby masa zastygla,




Translation for 140 languages by ALS


Copyright © 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 tslpl.org® tslpoland.org®
All rights reserved.

The Polish characters throughout this website
lack diacritics because of certain technical limitations.



 

Home